Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.
Hungarian
Natur Tanya 100% TAURIN POR - adalékanyagmentes, tiszta, 3000 mg szabad formájú taurin aminosav
3.539 Ft
Mennyiség:

Natur Tanya 100% TAURIN POR - adalékanyagmentes, tiszta, 3000 mg szabad formájú taurin aminosav

3.539 Ft
Mennyiség:
Elérhetőség: Raktáron - külső raktár
Várható szállítás: 2023. szeptember 27.
Legkedvezőbb szállítási díj: 1.149 Ft
Gyártó: NaturTanya
Ízesítetlen, adalékanyagmentes, magas hatóanyagtartalmú, szabad formájú taurin aminosav, ami elfogyasztása után kevesebb mint egy óra alatt a véráramba kerül, hogy energiát adjon. Különösen ajánljuk vegánoknak, sportolóknak, fogyókúrázóknak, cukorbetegeknek továbbá az idősebb korosztályba tartozóknak, mivel az életkor előrehaladtával a taurin szintje az agyban és a szívben jelentősen csökken. Termékünk nem tartalmaz csomósodást gátló anyagokat, igény szerint 3 éves kortól és hosszú távon is biztonságosan alkalmazható.

Leírás

Tiszta, 100% taurin por

Ízesítetlen, adalékanyagmentes, magas hatóanyagtartalmú, szabad formájú taurin aminosav, ami elfogyasztása után kevesebb mint egy óra alatt a véráramba kerül, hogy energiát adjon. Különösen ajánljuk vegánoknak, sportolóknak, fogyókúrázóknak, cukorbetegeknek továbbá az idősebb korosztályba tartozóknak, mivel az életkor előrehaladtával a taurin szintje az agyban és a szívben jelentősen csökken. Termékünk nem tartalmaz csomósodást gátló anyagokat, igény szerint 3 éves kortól és hosszú távon is biztonságosan alkalmazható.

 • MAGAS HATÓANYAGTATALMÚ, 3000 MG SZABAD FORMÁJÚ TAURIN AMINOSAV
 • ADALÉKANYAGMENTES ÉS ÍZESÍTETLEN
 • NEM TARTALMAZ MESTERSÉGES TARTÓSÍTÓSZERT, SZÍNEZÉKET ÉS AROMÁT
 • VEGÁN MINŐSÍTÉS
 • DIÉTÁS ÉS PALEO ÉTRENDBE ILLESZTHETŐ
 • CUKORBETEGEK IS FOGYASZTHATJÁK
 • KOFFEINMENTES
 • AKÁR 166 ADAG

Taurin, a szabad aminosav

A taurin egy természetben is előforduló kén tartalmú szabad aminosav, ami azt jelenti, hogy nem használódik fel a fehérjék felépítéséhez (nem proteinogén aminosav), és szabad aminosavként találjuk meg a sejteken belül, a mitokondriumokban.  

Taurin különösen nagy koncentrációban van jelen az olyan elektromosan ingerelhető sejteket tartalmazó szövetekben, mint az idegsejtek, a szívizom sejtek, az izomsejtek, az agy, a fülek és a szemek retinája. A taurin az epe egyik fő alkotóeleme, epesó képző és a gerincvelőben, a vázizomszövetben, az immunrendszer fehérvérsejtjeiben is jelen van. Ozmolitként hozzájárul a sejtek térfogatának szabályozásához az agyban és a vesében.

TAURIN FONTOSSÁGÁNAK FELISMERÉSE

A taurint akkor kezdték kutatni, amikor észrevették, hogy koraszülött, tápszerrel táplált csecsemők plazmájában a taurin szint a normál tartomány alatt volt található. Taurinhoz a csecsemők anyatejjel jutnak.

Későbbi kutatásokban bebizonyosodott, hogy ahogy nő a kor, úgy csökken a taurin szintje, és a csökkenő taurinszint a taurinban gazdag szervek panaszaival korrelálnak, mint az idegek, agy és szív.

A taurin cukorbetegség, látás és hallásromlás, szív és érrendszeri panaszok vagy stressz esetén különösen esszenciálissá válik.

TAURIN AZ ÉLELMISZEREKBEN  

A taurin a legnagyobb mennyiségben a rákfélékben és kagylóban van jelen, kisebb mennyiségben a húsokban és tejtermékekben. Ezért a taurin szint vegánoknál is csökkenhet, hiszen taurin nem található a növényi táplálékban (kisebb mennyiségben néhány algát leszámítva).  


Taurin a mitokondriumokban és a bélmikrobiomban

Sejtjeinkben több száz mitokondrium található, ahol az energia előállítása történik és ahol a taurin jelen van. Amikor a mitokondriumok működése károsodik felgyorsul az öregedés és csökken az energia. A mitokondriumok kevesebb energiát adó ATP vegyületet és több reaktív oxigén gyököket (ROS) termelnek.

 • A taurin szintjének optimalizálása segíti a mitokondriumok oxigénellátását, szükséges kalciumionok áramlásához, növeli az ATP (energia) szintézis mértékét és antioxidánsként csökkenti a ROS (sejtkárosító reaktív oxigénvegyületek) mennyiségét.
 • A taurint a mikrobióta nagyon sok tagja metabolizálja, kéntartalmú vegyületeket szabadítva fel a bélben, ami támogatja a bélmikrobiom egyensúlyát és ezen keresztül az agy, az idegek és immunrendszer egészségének fenntartását.  

Érdekesség, hogy a legfrissebb kutatások szerint a bélmikrobióta és a mitokondiumok kommunikálnak egymással.


Taurin és a szív

A szív teljes súlyának 1/3-a mitokondrium. Így már jobban érthető, hogy a taurin miért is olyan fontos a szív egészségéhez. Számos kísérlet kimutatta, hogy a taurin hozzájárul (több mechanizmuson keresztül) a szív és érrendszer egészségének támogatásához.

A kutatások összefüggést mutattak a magasabb taurin szint és a csökkent koleszterinszint, az alacsonyabb vérnyomás és a szívbetegségek miatti halálozás jelentősen alacsonyabb aránya között. A taurin segíthet csökkenteni a magas vérnyomást azáltal, hogy csökkenti az érfalak véráramlásának ellenállását, valamint javítja a váz- és szívizom-összehúzódások hatékonyságát.

Az epesavak jelentik a szervezet fő eszközeit a koleszterin lebontására. Minden egyes nap egy felnőtt körülbelül 500 mg koleszterint bont le és alakít át epévé, ehhez viszont taurinra van szükség.

A taurin alapvető szerepet játszik az anyagcserében és az emésztésben, mivel támogatja a májat az epesók előállításában, mely epesók segítik a zsírok lebontását a belekben.


Taurin és a sport

A taurin sportteljesítményre gyakorolt hatását értékelő 19 tanulmány áttekintése számos előnyt tárt fel, többek között:

 • fokozta az oxigénfelvételt a szervezetben
 • megnövekedett idő a kifáradásig
 • csökkent az izomkárosodás
 • javított a felépülési időn
 • javult a kifejtett erő

A felülvizsgálat szerzői azt javasolják, hogy ezeknek az előnyöknek az eléréséhez 1-3 gramm az edzés előtt 1-3 órával legalább 6-21 napig bevéve hatékony adag.

 • Izomkontrakciót támogató, illetve az izom kifáradását késleltető képességének köszönhetően a taurin jó hatással lehet a sportteljesítményre. Mi több, a taurin fokozhatja a testmozgás alatti zsírégetést, hogy jobb „üzemanyag” ellátást biztosítson számodra a testmozgás során.
 • Az ellenállásos edzést/erősítő edzést végzők és a sportolók könnyen kimerítik taurinkészletüket, köszönhetően annak, hogy a taurin részt vesz a zsírégetésben és a terhelést követő regenerációs folyamatokban.
 • A taurin a kalcium-anyagcsere szabályozásában is részt vesz, a kalciumionok pedig létfontosságúak az az izom-ideg kapcsolatok fiziológiájában és az izomösszehúzódásban. A taurinhiány jelentősen csökkentheti a váz és a szívizomzat kontrakciós erejét és állóképességi teljesítményét egyaránt.

Taurin és a cukorbetegség

Egy tanulmány kimutatta, hogy a cukorbetegeknél 25%-kal alacsonyabb a taurin koncentrációja a sejtekben, mint az egészséges kontroll csoportban. A taurin szükséges a normális béta-sejt (hasnyálmirigyben) életképességhez.

A taurin antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságai védő hatást fejthet ki a cukorbetegséggel összefüggő szövődmények, például idegkárosodás, vesekárosodás és szívbetegség ellen, fokozhatja az inzulinérzékenységet, ezáltal csökkentve a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát vagy javíthatják a vércukorszint kezelését a betegségben szenvedőknél.


Taurin és a látás

A taurin különösen nagy mennyiségben fordul elő a retinában, szerepet játszik a látásban: kölcsönhatásba lép a cinkkel, hogy stabilizálja a membránokat, és segít a retinában lévő fotoreceptorok ellenállóvá tételében a sérülésekkel szemben. A taurin kimerülése jelentős retina elváltozásokat eredményez.

A taurinnak a felnőtt szemben betöltött funkciója mellett az új kutatások rávilágítottak arra, hogy ez az aminosav hogyan segíti elő kezdetben a pálca fotoreceptorok – a retinát bélelő speciális fénygyűjtő sejtek – kifejlesztését. Az 1990-es évek elején azt találták, hogy taurint adva az éretlen retinasejtekhez több pálcákká alakulhat. Mégsem volt világos, hogy mi tette a sejteket érzékennyé a taurin utasításaira.

A Harvard új eredményei azt sugallják, hogy a taurin a neurotranszmitter receptorokon keresztül fejti ki átalakító hatását, hasonló eredményekről számoltak be az UC San Francisco kutatói is. A Harvard csapata szerint ez a felfedezés olyan információkkal szolgál, amelyek egy nap új módszerekhez vezethetnek ezen érzékeny sejtek helyreállítására vagy pótlására, amelyek elvesznek a különböző retinabetegségekben, és az életkorral csökkennek.


Taurin és a hallás

A taurin létfontosságú szerepet játszik a hallásban. Valójában a tanulmányok azt találták, hogy bizonyos esetekben a taurin megfordíthatja a hallásvesztés mögötti biokémiai folyamatokat. Más tanulmányok kimutatták, hogy a taurin szinte teljesen megszüntetheti a fülzúgást.

A halláskárosodás nagy része nem a fül mechanikus részeiben, hanem az idegsejtekben keresendő, amelyek a hanghullámokat elektromos energiává alakítják az agyban. Ezek idegsejtek a kalciumionok sejtbe és onnan történő kiáramlásától függenek. A taurin segít helyreállítani és szabályozni a kalciumion-áramlást a sejtekben.

A napi 700 mg–3,2 gramm taurin dózisával több héten át végzett állatkísérletek azt mutatják, hogy a fülzúgás csaknem teljesen megszűnt taurinpótlással. Egy humán kísérleti tanulmány pedig biztató eredményeket mutatott, az emberek 12%-a reagált pozitívan a taurinpótlásra.


Taurin és az öregedéskutatások

A WHO 25 országra kiterjedő epidemiológiai vizsgálatai azt bizonyították, hogy a leghosszabb élettartammal rendelkező népcsoportok szervezetében a legmagasabb a taurin szint. Ennek az a magyarázata, hogy nagyobb mennyiségű taurin tartalmú élelmeket fogyasztanak (tengeri ételeket, kagylókat), mint a világ többi részén élők.

Okinawa városa Japánban található, ahol a legtöbb centenárius, azaz 100 évnél idősebb ember él a világon. Azon kívül, hogy itt a legmagasabb a várható élettartam, a lakosok életminősége is kiemelkedő: sokkal alacsonyabb a halálozási ráta a rák, szívbetegségek és stroke miatt, melyek modern világunk három igen gyakori halálozási oka.  Éppen ezért, kutatott téma, hogy mik ennek a genetikai és életmódbeli háttere. Az egyik ilyen közös pont itt is a magas taurin tartalmú élelmiszerek fogyasztása, mint a különböző tengeri herkentyűk fogyasztása volt.

A taurin és a hosszú élet közötti kapcsolat olyan erős, hogy a kutatók a taurint „a japánok hosszú életéért felelős táplálkozási tényezőjeként” nevezték el.


Felhasználási javaslat

Gyermekeknek napi 1,5 g por (fél teáskanálnak megfelelő mennyiség), felnőtteknek 3 g por (1 teáskanálnak megfelelő mennyiség); vízben, gyümölcslében, vagy nem túl forró teában, kávéban feloldva, lehetőleg éhgyomorra, 2-3 részletben elfogyasztva. Bevitele sporttevékenység előtt kb. 60 perccel ajánlott, mivel a vérplazmában lévő koncentrációja ekkor éri el maximális szintjét.


Összetevők

100% taurin aminosav (szabad forma).

Átlagos tápérték                                        100 g termékben

Energia:                                                         1190 kJ/280 kcal

Zsír:                                                                       0 g

ebből telített zsírsavak:                                          0 g

Szénhidrát:                                                             0 g

- ebből cukrok:                                                        0 g

Fehérje:                                                                70 g

Só:                                                                         0 g

Hatóanyag a napi adagban (1 teáskanálban): Taurin (szabad forma): 3000 mg.

Tárolás: száraz, hűvös helyen.

Adagok száma a termékben: 166

Nettó tömeg: 500 g

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.

Hasonló termékek