K-vitaminok
A K-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amely több formában is előfordul: a K1-ként is nevezett fillokinon növényi élelmiszerekből (például spenót, brokkoli, kelbimbó, szója) , a K2-vitamin, vagyis menakinon állati eredetű forrásokból (például húsok, tojás, tejtermékek) vihető be. Érdekesség, hogy a K2-vitamint a bélflóra baktériumai is termelik.
Mire jó a K-vitamin?
- Hozzájárul olyan fehérjék képzéséhez, amelyeknek a véralvadásban és a csontok építésében van szerepük.
- Az egészséges csontszövet létrejöttéhez fontos fehérje és egyéb sejtalkotó fehérjék működéséhez is elengedhetetlen.
A K-vitamin zsírban oldódik, a szervezet hamar lebontja és nem raktározza hosszú ideig, ezért a túladagolása igen ritka.
Egészséges felnőtteknél a hiánya is ritkán fordul elő, azonban a következő betegségek esetén gyakrabban előfordulhat: cukorbetegség, krónikus vesebetegség, cisztás fibrózis, lisztérzékenység, gyulladásos bélbetegségek és egyéb, felszívódási zavarokkal járó krónikus betegségek.
K-vitamin hiánya tünetei lehetnek: könnyebben keletkeznek zúzódások a testen, lassabb a véralvadás, gyengülnek a csontok.
A K-vitamin napi ajánlott bevitele testsúlykilogrammonként 1 mikrogramm, így a napi szükséglet egyénenként eltérő. Gyermekeknél általában 15-50 mikrogramm, felnőtteknél 60-80 mikrogramm közé esik.
Időskorban megnövekszik az egyes krónikus betegségek gyakorisága, ami K-vitamin hiányhoz vezethet. Ezenkívül várandósság esetén is szükség van K-vitamin pótlásra, ugyanis a magzat csontfejlődésében fontos szerepet játszik.