A-vitaminok
Az A-vitamin (másnéven retinol) egy zsírban oldódó vitamin, amelyet az emberi szervezet is képes előállítani, de élelmiszerekkel és étrend-kiegészítőkkel is bevihető. Az A-vitamin előanyagai az A-provitaminok, ezek közül a leggyakoribb a béta-karotin, amely nagy mennyiségben megtalálható az élénk színű zöldségekben, ilyen például a sárgarépa, sárgabarack, spenót.
Az A-vitaminnak számos jótékony hatása ismert:
- biztosítja a hámsejtek megfelelő anyagcseréjét, ezáltal hozzájárul a bőr, a haj és a körmök egészségéhez
- hozzájárul a megfelelő immunfolyamatokhoz
- részt vesz a sejtek növekedési és osztódási folyamataiban, a csontok és fogak növekedésében
- segíti a látást
- egyes daganattípusok, szív- és érrendszeri betegségek ellen is védelmet nyújthat
Az A-vitamin hiány nagyon ritka, tünetei lehetnek a fáradékonyság, fogékonyság a fertőzésekre és a meddőség. Jelentős hiány esetén előfordulhat extrém szemszárazság, bőr- és hajszárazság vagy farkasvakság. Egyes betegségek esetén megnőhet az A-vitamin szükséglet, például: lisztérzékenység, májproblémák, anorexia, szemproblémák, alkoholbetegség.
Az A-vitaminnal kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy könnyen túladagolható, ami komoly egészségügyi problémákhoz is vezethet. A túladagolás tünetei: hányinger, hányás, szédülés, homályos látás, rossz közérzet. Jelentős túladagolás esetén felléphet fejfájás, hasmenés, bőrirritáció vagy csont- és ízületi fájdalom.