Barion Pixel
A lehető legjobb vásárlói élmény biztosítása érdekében cookie-kat használunk. Webáruházunk használatával elfogadja ezek használatát a Cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.
Natur Tanya Lutein Pro szemvitamin – mikrokapszulázott szabad lutein + 7 féle tápanyag a látásért (54 db)
3.890 Ft
Mennyiség:

Natur Tanya Lutein Pro szemvitamin – mikrokapszulázott szabad lutein + 7 féle tápanyag a látásért (54 db)

3.890 Ft
Mennyiség:
A termék elérhetősége: Raktáron - azonnali szállítás
Várható szállítási idő: 2024. június 18.
Legkedvezőbb szállítási díj: 1.190 Ft
A termék gyártója: NaturTanya
Szerezhető hűségpontok: 39
Szemvitamin stabil, biológiailag hozzáférhető, mikrokapszulázott szabad luteinnel és 7 féle mikrotápanyaggal, a normál látás fenntartásához. A szem egészségének megőrzéséért termékünk A-, E-, B2- és C-vitamin, továbbá szerves cink, szerves réz és szerves szelén tápanyagokat is tartalmaz. Étrendi dúsítása különösen javasolt gyakori kék fénynek való kitettség esetén, mint napsugárzás, LED-ek és képernyő használat (okostelefonok, számítógép, televízió).

Termékleírás

Natur Tanya LUTEIN PRO

Szemvitamin, stabil, biológiailag hozzáférhető, mikrokapszulázott szabad luteinnel és 7 féle mikrotápanyaggal, a normál látás fenntartásához. A szem egészségének megőrzéséért termékünk A-, E-, B2- és C-vitamin, továbbá szerves cink, szerves réz és szerves szelén tápanyagokat is tartalmaz. Étrendi dúsítása különösen javasolt gyakori kék fénynek való kitettség esetén, mint napsugárzás, LED-ek és képernyő használat (okostelefonok, számítógép, televízió).
 

 • VEGÁN TERMÉK, LAKTÓZMENTES, GLUTÉNMENTES
 • NEM TARTALMAZ MESTERSÉGES SZÍNEZÉKET, TARTÓSÍTÓSZERT ÉS AROMÁT
 • KOMPLEX HATÓANYAGÖSSZETÉTEL
 • STABIL, BIOLÓGIAILAG HOZZÁFÉRHETŐ LUTEIN FORRÁS
 • 12 MG MIKROKAPSZULÁZOTT SZABAD LUTEIN, AMI 24 MG LUTEIN-ÉSZTERNEK FELEL MEG
 • + 7 FÉLE MIKROTÁPANYAG
 • AZ A-VITAMIN, A RIBOFLAVIN ÉS A SZERVES CINK HOZZÁJÁRUL A NORMÁL LÁTÁS FENNTARTÁSÁHOZ
 • TERMÉKÜNK LUTEIN TARTALMA NÉMETORSZÁGBAN, FÜGGETLEN AKKREDITÁLT LABORBAN IS BEVIZSGÁLT
 • 54 NAPRA ELEGENDŐ MENNYISÉG

A Natur Tanya LUTEIN PRO szemvitamin kulcsfontosságú összetevői

LUTEIN

A lutein oxigéntartalmú karotinoid, amit xantofillnak is neveznek, mert a lutein állandó kísérője a klorofillnak (levélxantofill). Elsősorban paraj, kelkáposzta, brokkoli, bimbóskel, zöldborsó, fejes saláta tartalmaz sok luteint, de megtaláljuk a tojássárgájában is. A szem retináján sárgafoltnak nevezett terület nagy mennyiségben tartalmaz a luteint. A lutein és szérumszintje fordított összefüggésben áll az öregedéssel kapcsolatos szemészeti problémák, mint például a távollátás, a szürkehályog és a makuladegeneráció kockázatával.

MIVEL A LUTEIN JOBBAN TUDJA HATÁSÁT KIFEJTENI MÁS TÁPANYAGOK JELENLÉTÉBEN, TERMÉKÜNKET A, C, E, B2-VITAMINOKKAL, SZERVES SZELÉNNEL, SZERVES CINKKEL ÉS SZERVES RÉZZEL IS DÚSÍTOTTUK.

Az A-vitamin zsíroldékony vitamin, a retinában és a szem egyéb szöveteiben több A-vitamin található, mint a test bármely más részében, így a látásban betöltött szerepét szinte mindenki kivétel nélkül ismeri. Az A-vitamin, a szemben található látóbíbor (rodopszin) működéséhez nélkülözhetetlen, hiányában a szem alkalmazkodó képessége a sötétséghez, fényváltozásokhoz romlik.

A NATUR TANYA® LUTEIN PRO SZEMVITAMIN SZINERGISTA HATÓANYAGKOMPLEXKÉNT MŰKÖDIK.

Az A-vitamin kölcsönhatásban van a tokoferollal, az utóbbi védi a retinolt az oxidációtól, a cinket tartalmazó enzimek pedig az A-vitamin anyagcseréjében vesznek részt. Az A-vitamin (retinol) szállítófehérjéhez (retinolkötő fehérje) kötve kerül ki a májból a vérbe (keringésbe); cink-hiány esetén ez a mobilizáció gátolt; mivel, hogy a cink szükséges a retinolkötő fehérje (RBP) szintéziséhez. A cink egy cink-függő enzim (a retinol-dehidrogenáz) révén szabályozza a retinol retinál-lá való átalakulását. A retinol retinallá való átalakulása egy kritikus lépés a szem retinájában lezajló vizuális ciklusnak. A cink ezen hatások révén hozzájárul a normál látás fenntartásához.

szelén több úton is támogatja a szem egészségét, de cink nélkül nem tud hatékonyan működni a látás egészségének megőrzésében. Mindkettő a retinában, a szaruhártyában és a szemlencsében található más fehérjékkel és enzimekkel együttműködésben fejtik ki biológiai hatásaikat. A szelén a cinkkel együtt normális szinten tartja a szem belnyomást. A szelén fontos (a szem egészségében szintén szerepet játszó) E-vitamin felszívódásához is.

réz hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez. Réztartalmú enzimek és vegyületek védik a szöveteket a szabad gyökökkel szemben, hozzájárulva a látásélességhez. A réz nélkülözhetetlen a C-vitamin felszívódáshoz, szerves formája a réz-glükonát pedig antibakteriális hatású. A réz szükséges több enzim, különösen a superoxid diszmutáz termeléséhez, amely a szervezet egyik legerősebb antioxidáns enzime.

A szaruhártya hámrétege és a szemlencse különösen magas C-vitamin tartalommal rendelkezik. A C-vitamin a szemeink számára rendkívül fontos kollagén termeléséhez is szükséges. Alapvetően ez a fehérje az, ami összetartja/egyben tartja látószervünket (a szemet a kollagén által fenntartott kötőszöveti burkok alkotják), illetve védelmet is nyújt számára. A C-vitamin segíti a szem apró és érzékeny hajszálereit abban, hogy a szerv legkisebb struktúráihoz is elszállíthassák az oxigénben dús vért, illetve a fokozott véráramlás által a szemszárazságot és az azzal járó kellemetlenségeket is segít csökkenteni.

A szemfolyadékban B2-vitamin is található, szerepet játszik szemünk szabad gyökök okozta károsító hatásaival szembeni védelmében és az antioxidáns szintek fenntartásában. Például szükség van rá a glutation védelméhez, mely a szemben is koncentráltan jelen lévő fontos antioxidáns. A ribofiavin védi a szemlencsét, hiánya szemkönnyezést, és a szemek fokozott fényérzékenységével párosul.

Kinek ajánljuk a Natur Tanya LUTEIN PRO szemvitamint?

 • akiknek fontos a szemük egészsége és meg akarják óvni a jó látásukat
 • mesterséges fény mellett dolgozóknak
 • számítógép előtti irodai munkát végzőknek
 • okostelefont magas képernyő idővel használóknak
 • erős fénysugárzás vagy napsugárzás kárósító hatásainak kitett személyeknek
 • azoknak, akik szemfáradtsággal küzdenek, és a túlzott könnytermelés miatt diszkomfortérzésük van, és vörös a szemük vagy érzékenyek a napfényre
 • éjszaka, rosszul megvilágított úton közlekedő autóvezetőknek
 • gyakori TV-nézőknek
 • felnőtt-, és időskorban levő személyeknek, nemtől függetlenül
 • kiegyensúlyozatlan táplálkozás esetén, az étrend kiegészítésére

Az öregedő szem és távollátás

Szemeinket sem kerüli el az öregedés. A makula az életkor előrehaladtával, az idősödéssel degenerálódik. A szem különösen magas anyagcsereszinttel rendelkezik, ezért fokozott szüksége van az antioxidánsok által nyújtott védelemre.  

A közelre és távolra történő nézés váltogatása arra készteti a lencsét, hogy egyszer laposabbá, egyszer domborúbbá váljon, ami segít megőrizni rugalmasságát. Napjainkban sokkal több órát töltünk okoseszközeink előtt, és a szemünkhöz nagyon közeli képernyők csökkentik a szemlencse rugalmasságát, a közeli tárgyakra való fókuszálás képességét és ez egyre fiatalabb korban következik be. A szemöregedés leggyakoribb tünete a távollátás.

Szemeinket a napsugarak, LED-ek és digitális eszközökből származó kék fény is öregíti. A fény károsító hatása mellett a retinában magas az oxigéntenzió, ami oxidatív károsodásának esélyét növeli. Az olyan karotinoid makulapigmentek, mint a lutein, zeaxantin, mezo-zeaxanthin, mindkettő ellen védelmet nyújthatnak, elnyelik a nagy energiájú kék fényt, védik a szem retináját és fokozzák a vizuális teljesítményt.

MIVEL A LUTEIN KÉPES ZEAXANTINNÁ ALAKULNI A RETINÁBAN, ILLETVE PREKURZOLA A MEZO-ZEAXANTHINNAK, MEGFELELŐ MENNYISÉGŰ ÉS MINŐSÉGŰ LUTEIN, BIZTOSÍTJA A SZEMEK VÉDELMÉT

A kékfény hatása szemeink egészségére

A fejlett világban széles körben elterjedt probléma a napsugárzás és a számítógépek, táblagépek, illetve okostelefonok digitális képernyői által kibocsátott kék fény hosszú távú káros hatása.

A kék fény behatol a szembe, ahol elősegíti a szabadgyökök képződését. Ez rövid távon szemfáradságot, hosszú távon a látásfunkciók fokozatos romlását akár elvesztését is okozhatja.

A LUTEIN A NAGY ENERGIÁJÚ KÉK FÉNY TERMÉSZETES SZŰRŐJE. A LUTEIN KIEGÉSZÍTÉS NÖVELI A MAKULA PIGMENT OPTIKAI SŰRŰSÉGÉT, AMI CSÖKKENTI A KÉKFÉNY ÁLTAL OKOZOTT NEM KÍVÁNATOS HATÁSOKAT, JAVÍTJA A LÁTÁSTELJESÍTMÉNYT.

Az UV és szemeink egészsége

Az UV sugárzásnak két fajtáját különböztetjük meg; az UV-A-t és UV-B-t. Az UV-B hiába hordoz nagyobb energiát, kevésbé káros a szemünkre nézve, mint az UV- A, mert elnyelődik a szem elülső rétegeiben, a szaruhártyában és a szemlencsében.

A szem karotinoidjai elnyelik a fényt a látható területről (400-500 nm hullámhossz), lehetővé téve számukra, hogy megvédjék a retinát és a lencsét a fényexpozíció által kiváltott lehetséges fotokémiai károsodásoktól.

Ezek a természetes antioxidánsok hozzájárulnak az összetett fiziológiai reakciók által termelt szabad gyökök kioltásához, és ennek következtében védik a szemeinket az oxidatív stressztől, az apoptózistól, a mitokondriális diszfunkciótól és a gyulladástól.

Makuladegeneráció és antioxidáns vitaminok

Az életkorral összefüggő makuladegeneráció a vakság 8,7%-ért felelős világszerte. Ennek egyik kockázati tényezője a zöldségekben és gyümölcsökben szegény étrend. 

Számos tanulmány foglalkozott a lutein makula pigment optikai sűrűségének, a látásélességre és kontrasztérzékenységre gyakorolt pozitív hatásával. A luteint ilyen szempontból vizsgáló tanulmányok egyészen 1990-ig nyúlnak vissza.

Alacsony lutein szinttel, nagyobb az esély a makuladegeneráció kialakulására. Színes pigmentekben gazdag zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával, makula pigmentek halmozódnak fel a retinában (sárgafoltban), ami csökkenti a makuladegeneráció kialakulását.

Régóta gyanítják, hogy antioxidáns vitaminoknak és nyomelemeknek előnyös hatása lehet időskori makuladegeneráció egyes formáiban. Ezzel kapcsolatosan a legfontosabb gyakorlati tudományos ismeretet az AREDS vizsgálat nyújtja, melyben 4757 beteget kezeltek faktoriális randomizáció szerint antioxidáns vitaminokkal, cinkkel, az utóbbi kettő kombinációjával vagy placeboval. A követési idő 6 év volt. A vizsgálat igazolta, hogy a magas kockázatú állapotokban (AREDS 3) az antioxidáns vitaminok és a cink együttes adása a látásromlásnak a kockázatát jelentős mértékben csökkentette.

Egy másik kutatás során 90 makuladegenerációban szenvedő személyt vizsgáltak, akik 10 mg/nap lutein pótlást kaptak étrendkiegészítő formájában, közel egy évig. Azt figyelték meg, hogy a lutein növelte a makula pigment optikai sűrűségét, ezzel javítva a látásélességet és a kontrasztérzékenységet is.

Szürkehályog és makulapigmentek

A tanulmányok szerint az étrendnek nagy szerepe van a szürkehályog megelőzésében. A szürkehályog oxidatív mechanizmusoknak köszönhető, ezért az antioxidáns tápanyagok rendszeres és megfelelő mennyiségben való bevitele megakadályozhatja vagy akár vissza is fordíthatja a kezdődő folyamatot. A tanulmányokban leggyakrabban szereplő ilyen antioxidánsok közé tartozik a lutein, zeaxantin valamint az A-, C- és E-vitaminok. 

Az A-vitamin döntő szerepet játszik a rodopszin képződésében. A rodopszin, az opszin és a retina komplexe (az A-vitamin aldehid formája), elengedhetetlen a vizuális jel átviteléhez. Az A-vitaminnak 2 forrása van: állatok eredetű (máj, tehéntej, emberi tej) és növényi eredetű (narancs, piros vagy zöld gyümölcsök és zöldségek). A karotinoidok olyan mikroelemek csoportja, amelyek A-vitaminná (A-pro-vitamin karotinoidokká) vagy alternatív termékekké alakíthatók. Az első kategóriába, az A-vitamin termékekbe tartozik az α- és β-karotin, amelyek általában a gyümölcsökben és zöldségekben találhatók, míg a második kategóriába a lutein, a zeaxantin és a likopin, amelyek a leginkább zöldségekben találhatók.

A lutein és a zeaxantin lipid alapú antioxidánsok, amelyek védik a szemlencsét azáltal, hogy elnyelik a fényt, amely oxidálja a lipideket a külső retinában.

Diabetikus retinopátia és lutein

Egy tanulmány diabéteszes retinopátiában (NPDR) vizsgálta a lutein kiegészítés hatását a vizuális teljesítménymutatókra, beleértve a látásélességet a kontrasztérzékenységet és a tükröződésérzékenységet a látásfunkciókra.

Az alanyok 10mg/nap luteint kaptak 36 héten keresztül. A 36. héten a luteint kapott csoport potenciális javulást eredményezett a kontrasztérzékenységben alacsony térbeli gyakoriság mellett. További vizsgálatokra van szükség annak meghatározására, hogy az ilyen beavatkozás kiegészítő terápiaként alkalmazható-e a cukorbetegek látásvesztésének megelőzésére.

Felhasználási javaslat

Napi 1 filmtabletta, lehetőleg étkezés közben, bő vízzel lenyelve.

12 mg szabad lutein, ami 24 mg lutein-észternek felel meg.

 • A termék 6 éves kortól alkalmazható
 • A termék alkalmazható vérhígítók használata esetén
 • A termék alkalmazható cukorbetegség esetén
 • A termék alkalmazható terhesség, és szoptatás időszakában

Tárolás: Száraz, hűvös helyen, gyermekek elől elzárva tartandó!

Nettó tömeg: 38,88 g (54 db)

Összetevők

tömegnövelő szer (mikrokristályos cellulóz), mikrokapszulázott szabad lutein készítmény***, L-aszkorbinsav készítmény, csomósodást gátló anyagok (kalcium-foszfátok, zsírsavak magnéziumsói), cink-glükonát, DL-alfa-tokoferil-acetát készítmény, L-szelenometionin készítmény, fényezőanyag (zsírsavak), réz-glükonát, retinil-acetát készítmény, színtelen bevonat [tömegnövelő szerek (hidroxipropil-metil-cellulóz, hidroxipropil-cellulóz), nedvesítőszer (glicerin)], riboflavin.       ***Zeaxanthint is tartalmaz (0.6-1,4%)

Hatóanyagok a napi adagban

1 filmtablettában

Mikrokapszulázott lutein (szabad forma)

12 mg

A-vitamin

800 μg (2666,4 NE**)(100%*)

E-vitamin

10 mg (83,33%*)

C-vitamin

100 mg (125%*)

B2-vitamin (riboflavin)

3 mg (214,29%*)

Szerves cink (cink-glükonátból)

10 mg (100%*)

Szerves réz (réz-glükonátból)

1,2 mg (120%*)

Szerves szelén (L-szelenometioninból)

100 μg (181,82%*)

*NRV: Felnőttek számára javasolt napi beviteli referenciaérték.

Laktóztartalom: < 0,1 g/100 g **NE: Nemzetközi egység

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Árukereső.hu