Barion Pixel
A lehető legjobb vásárlói élmény biztosítása érdekében cookie-kat használunk. Webáruházunk használatával elfogadja ezek használatát a Cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kollagén kisokos: minden, amit a kollagénről tudni érdemes!

2023. 09. 27. 00:00:00 Petra l DrPatika
Kollagén kisokos: minden, amit a kollagénről tudni érdemes!
A kollagén testünk egyik legfontosabb fehérjéje, egy rendkívül sokoldalú és létfontosságú anyag, amely megtalálható többek között a bőrünkben, ízületeinkben, hajunkban és körmeinkben is. Ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk a kollagént, annak különböző fajtáit és a testünkre gyakorolt hatásait.

 

Mi az a kollagén?

A kollagén egy fehérje, amelyet testünk a legnagyobb arányban tartalmaz. Mint minden fehérje, a kollagén is aminosavakból áll, főleg glicint, alanint, prolint és hidroxiprolint tartalmaz. Ezeket az aminosavakat a testünk magától is igyekszik előállítani, azonban előfordulnak esetek, amikor többre van szükség, mint amennyit a test képes előállítani - ilyenkor van szükség a kollagén pótlására.

A kollagén megtalálható a bőrünkben, a kötőszöveteinkben, az ízületeinkben, a hajunkban, a körmeinkben és porcainkban is. Több, mint 20 kollagén fajta ismert, ezek közül az 1-es, a 2-es és a 3-as fajta a legismertebb, ezek felelnek elsősorban a bőrünk rugalmasságáért és fiatalos megjelenéséért, az ízületeink stabilitásáért és a hajunk és körmeink egészségéért.

 

Kollagén fajtái

A kollagénnek többféle fajtája létezik, amelyek különböző szerepeket töltenek be a testünkben. Alapvetően 5 fő kollagén fajtát különböztetünk meg egymástól:

l-es típusú kollagén

A kollagén I-es típusa a leggyakrabban előforduló kollagén a testünkben, és főként a bőrünkben, a csontjainkban és az inainkban található meg. Ez a típus felelős a bőrünk rugalmasságáért és a csontjaink szilárdságáért.

ll-es típusú kollagén

A kollagén II-es típusa főként a porcokban található meg és elengedhetetlen az ízületeink egészségéhez. Segít a porcszövetek károsodásának megelőzésében és az ízületeink mozgékonyságának fenntartásában.

lll-as típusú kollagén

A kollagén III. típusa szintén megtalálható a bőrben, az inakban és az ereink falában. Segít fenntartani a bőrünk fiatalos megjelenését és az ereink rugalmasságát.

lV-es típusú kollagén

A kollagén IV-es típusa a bőrünk alatti kötőszövetekben, valamint a vesékben és a tüdőben található meg. A vesék és a tüdő működéséhez nélkülözhetetlen.

V-ös típusú kollagén

A kollagén V-ös típusa szintén a kötőszövetekben található meg, fontos szerepet játszik a sejtek közötti kapcsolatok fenntartásában, illetve hozzájárul a haj egészséges szerkezetének fenntartásában.

 

Hal vagy marha?

A kollagént leggyakrabban halból vagy marhából nyerik ki, de előfordul csirke- vagy sertéskollagén is. A két legnépszerűbb kollagén fajta közötti legnyilvánvalóbb különbség, hogy a halkollagént tengeri élőlényekből nyerik ki, elsősorban halpikkelyből és csontokból. Ezzel szemben a marhakollagént marha csontból, porcból, bőrből, irhából és placentából nyerik.

A nyilvánvaló különbségeken kívül a hasznosulásban és eredményben is megfigyelhetőek eltérések, ugyanis a marha- és a halkollagén más-más területen fejti ki jótékony hatását. A halkollagénnek 1,5-szeres a biohasznosulása, illetve 100%-ban l-es típusú kollagén, tehát elsősorban a bőrünk rugalmasságáért, hidratáltságáért és szépségéért felel. Ezzel szemben a marhakollagén l-es és lll-as típusú kollagént vegyesen tartalmaz, így pozitív hatását leginkább a porcok, csontok és ízületek védelmében fejti ki.

 

Mire jó, milyen hatása van a kollagénnek?

Mint említettük, a kollagénnek nem csak a szépségápolás terén van számos pozitív hatása, hanem többek a porcok, csontok és ízületek egészségére is jótékony hatást gyakorol, de ez még nem minden! Mutatjuk, hogy ezeken kívül mire jó még a kollagén.

 

1. Fokozza a teljesítményt és az izomépítést

Az izomszövet egyik fő alkotóeleme a kollagén, aminek 1/3-a glicin aminosavból áll. A glicin legfontosabb feladata, hogy a glükózból energiát állítson elő az izomszövet számára. A glicin mellett a kollagén másik fontos alkotóeleme az arginin, ezek kettős hatása fokozza a szervezet kreatintermelését, így biztosítják az ATP (adenozin-trifoszfát, az izom energiaforrása) rendelkezésre állását.

Az arginin ezenkívül értágító hatással is rendelkezik, így megkönnyíti az oxigén, a vér és a tápanyagok szállítását a szerveinkbe, ezáltal elősegítve a magasabb teljesítményt és a gyorsabb regenerációt.

 

2. Támogatja az emésztést

A szervezet megfelelő tápanyagszükségletének biztosításához egyes tápanyagokból igen sokat kell fogyasztanunk, ami olykor megterhelő lehet az emésztés és bélrendszer számára. A kollagénben található glicin az emésztésre is pozitív hatást gyakorol, ugyanis megkönnyíti a többi aminosav felszívódását, amelyek egyébként esetenként irritációt okozhatnának a bélben.

 

3. Rugalmasabbá és hidratáltabbá teszi a bőrt

A kollagén sokat emlegetett pozitív hatása, hogy hozzájárul bőrünk egészségéhez és szépségéhez: csökkenti a ráncokat, rugalmasabbá és hidratáltabbá teszi a bőrt, illetve csökkenti a narancsbőrt. A kollagén szépségre gyakorolt hatását számos kutatás bizonyítja, ilyen például egy 2014-ben végzett kutatás is, amelyben 69 véletlenszerűen kiválasztott, 35 és 55 év közötti nő vett részt. A 8 hetes vizsgálat során a naponta 2,5 - 5 gramm hidrolizált kollagént fogyasztó hölgyek bőrének rugalmassága jelentősen nőtt, míg a placebo csoportnál semmilyen változás nem következett be.

 

4. Erősíti a porcokat, csontokat és ízületeket

Csontjaink, ízületeink és porcaink nagy százalékban kollagénből állnak, amelyeknek az izmokhoz hasonlóan aminosavakra van szükségük az egészséges állapot fenntartásához. A kollagénben található aminosavak segítségével lassíthatjuk a porcok, csontok és ízületek öregedését, megvédhetjük őket a mozgás okozta többletterhelés negatív hatásaitól, illetve a már kialakult ízületi fájdalmakat is csökkenthetjük.

 

Miért van szükség kollagén pótlásra?

Jogosan merülhet fel benned a kérdés: miért van szükség kollagén pótlásra, ha a szervezetünk magától is előállítja?

Sajnos az idő múlásával a kollagén szintje a testünkben csökken és ez számos fizikai jelet és tünetet eredményez. A bőr kezdi elveszteni rugalmasságát, megjelennek a ráncok és a megereszkedés jelei. Az ízületek merevebbek és fájdalmasabbak lehetnek, a haj és a köröm minősége is romlik. Érdekes tény, hogy 40 éves korunkra körülbelül 25%-kal, míg 60 éves korunkra akár 50%-kal is csökkenhet a kollagéntermelés a testünkben.

A kollagén - főként a ll-es típusú - hiányának másik következménye az ízületi problémák kialakulása lehet, amit gyakran észre sem veszünk, hiszen jelei nem annyira látványosak. Az ízületek porcai idővel elkopnak, ami az ízületek kopását és gyulladását eredményezi. Ez a jelenség gyakori az idősebb korosztályban, de fiatalabb korban is előfordulhat, különösen azoknál, akik fokozott fizikai tevékenységét végeznek, amelyek túlzott igénybevételt rónak az ízületeikre.

 

Hogyan pótoljuk a kollagént?

Az idő előrehaladtával testünk kollagén termelődése lelassul, szerencsére azonban lehetőség van a kollagén pótlására, amelynek számos formája létezik. Testünk kollagénszükségletét pótolhatjuk olyan ételekkel, amelyekben sok kollagén található, ilyen például: halak, tojás, zselatin, csontleves, pacal, kocsonya, spirulina, állatok bőre és porcai.

Ennél talán könnyebb megoldás, ha kollagén tartalmú étrend-kiegészítőt vásárolunk, ezek ugyanis nagy mennyiségben tartalmaznak kollagént, akár egyszerre több fajtát is. A könnyebb emészthetőség és tökéletes oldódás érdekében érdemes hidrolizált kollagént vagy kollagén peptidet választani, ehhez jó szívvel ajánljuk a GAL vagy Natur Tanya kollagénjeit.

Kollagén tartalmú étrend-kiegészítőt ital, por, kapszula és tabletta formájában is vásárolhatunk, mi azonban a por állagú termékeket ajánljuk. A por állagú kollagének előnye, hogy jobban és gyorsabban felszívódnak, illetve általában ízesítetlenek, így bármilyen ételbe vagy italba belekeverheted. Ízesített kollagéneket is találsz, ezek közül mi a Natur Tanya Good Day és Good Morning kollagénjeire esküszünk.

 

Összefoglalás

A kollagén az egyik legfontosabb fehérje a testünkben, amely megtalálható a bőrünkben, az ízületeinkben, a csontjainkban, a hajunkban és körmeinkben. Különböző típusai különböző szerepeket töltenek be a testünkben, és létfontosságúak az egészségünk és szépségünk szempontjából.

Az idő múlásával a kollagén szintje csökken, ami ráncokat, a bőr megereszkedését és ízületi problémákat eredményezhet. Szerencsére lehetőség van a kollagén pótlására különböző ételek és étrend-kiegészítők segítségével, amelyek hozzájárulhatnak az egészségünk és szépségünk fenntartásához.

Végső soron a kollagén gondoskodik arról, hogy testünk a lehető legjobb állapotban legyen, és segít nekünk abban, hogy továbbra is fiatalosak és egészségesek maradjunk.

Árukereső.hu